UEFA Women Champions League: Mirel Albon, un tată fericit şi un antrenor împlinit

• Cel mai titrat tehnician din fotbalul feminin românesc,
cu opt titluri naţionale şi tot atîtea participări în UEFA Women Champions League, a oferit primul interviu după performanţa de excepţie realizată cu Olimpia Cluj, calificarea în 16-imile celei mai importante competiţii inter-cluburi de pe Bătrînul Continent •
Rep: După ce a cîştigat tot pe plan intern, Olimpia Cluj confirmă şi pe plan european, reuşind, la prima participare în Women Champions League, să treacă de faza grupelor şi să se califice în 16-imi, şi nu oricum, ci cu maxim de puncte. Ce a stat în spatele acestei reuşite de excepţie?
Mirel Albon: În primul rînd un an de muncă în care dorinţa de afirmare şi de reuşită a fost principala motivaţie atît pentru echipă, cît şi pentru conducere. Scepticismul comunităţii locale, a sponsorilor şi a unei părţi din media şi automat lipsa banilor ne-a ambiţionat pe toţi să demonstrăm că se poate. Chiar dacă echipa este foarte tînără, avînd doar un an de existenţă, fiind foarte tînără şi ca medie de vîrstă (şi mai avem în cadrul clubului fete şi mai tinere, care promit foarte mult), am reuşit această performanţă tocmai datorită dorinţei extraordinare a fetelor şi cred că în viitor se poate chiar mai mult de atît.
Rep: A fost vizibilă diferenţa de valoare dintre Olimpia şi celelalte echipe. V-aţi aşteptat să cîştigat toate cele trei jocuri de o manieră categorică ?
Mirel Albon: Eu cred că în primul rînd a fost o diferenţă de pregătire între Olimpia şi celelalte echipe. Da, avem cîteva jucătoare foarte valoroase, dar în Champions League meciurile sînt cîştigate de echipă şi mai puţin de individualităţi. Tocmai această pregătire şi unitatea echipei au făcut diferenţa în condiţiile în care team-urile adverse aveau o medie de vîrstă şi o experienţă internaţională superioare.
Rep: Urmează prima fază eliminatorie, 16-imile de finală, iar Olimpia nu va fi cap de serie la tragerea la sorţi de pe 23 august. Aveţi o preferinţă vis-a-vis de viitorul adversar ?
Mirel Albon: Dintre echipele campioane, aş prefera campioana Austriei, Neulengbach, sau aş prefera echipe de tip latin, gen Paris Saint Germain, Eurospin Torres sau Tavagnacco. Nu mi-aş dori sub nici o formă să întîlnim echipe din Germania, dar sorţii vor fi cei care vor decide.
Rep: Ce jucătoare din tabăra clujencelor v-au încîntat în mod deosebit şi care nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor?
Mirel Albon: Toate jucătoarele m-au mulţumit. Absolut toate şi-au adus contribuţia la obţinerea acestor rezultate şi automat a calificării. Din punctul meu de vedere, jucătorul nostru numărul 1 a fost echipa şi evidenţiez faptul că fetele au respectat ceea ce am lucrat la antrenamente atîtea luni de zile şi chiar am arătat ca o echipă de UEFA Women Champions League. Chiar dacă unele jucătoare au fost responsabile cu înscrierea golurilor, iar altele cu faza de apărare, aportul adus la obţinerea calificării a fost egal.
Rep: Ca fost arbitru, cum apreciaţi prestaţia arbitrilor la partidele din grupa a 4-a preliminară ? Au influenţat oamenii cu fluier configuraţia finală a grupei ?
Mirel Albon: Nu au influenţat configuraţia finală a grupei. Eu cred că ordinea a fost cea corectă, dar avînd în vedere faptul că este cea mai puternică competiţie europeană inter-cluburi, cred că UEFA ar trebui să fie mai selectivă în alegerea arbitrelor, pentru că nu cred că arbitre din Malta sau Cipru, ca să dau doar două exemple, unde nivelul campionatului este foarte scăzut, pot face faţă unei astfel de competiţii. Lucru care s-a văzut şi în acest turneu, arbitra din Malta fiind total depăşită de evenimente. Din fericire, fără incidente şi fără a influenţa clasamentul final şi echipa care s-a calificat.
Rep: Vă aşteptaţi ca autorităţile locale să ia atitudine după această performanţă sau credeţi că vor rămîne în continuare indiferente?
Mirel Albon: Eu cred că ar trebui să se autosesizeze şi să acorde puţină atenţie şi acestei echipe. În 1994 am auzit o frază care mi-a plăcut foarte mult “golul lui Hagi din meciul cu Columbia a făcut cît patru ani de politică externă a lui Iliescu”. Performanţa Olimpiei a făcut ca în această săptămînă să se vorbească de Cluj în Europa mai mult decît orice altceva. Faptul că, în fiecare zi a acestei perioade, pe site-ul oficial al UEFA (site vizitat zilnic de zeci de mii de iubitori ai fotbalului), pe prima pagină, au apărut ştiri despre performanţele echipei noastre, asociate cu fotografii ale jucătoarelor, cred că este o promovare absolut remarcabilă a oraşului şi judeţului nostru. O grupare, fie ea sportivă sau artisitică, care promovează, la nivel european, imaginea comunităţii, consider că merită sprijinită de autorităţile locale.
Rep: Cum vedeţi noua ediţie a Ligii 1 în contextul noii configuraţii ?
Mirel Albon: Chiar dacă am fost un susţinător fervent al împărţirii echipelor, în Liga 1 şi Liga a 2-a, cred că această formă de organizare a campionatului pe două grupe geografice este cea mai potrivită pentru acest moment de dezvoltare a fotbalului feminin. Trebuie să recunoaştem că din  punct de vedere organizatoric, din punct de vedere al numărului de echipe şi de jucătoare şi din punct de vedere al specialiştilor implicaţi, fotbalul feminin românesc este încă la nivel de pionerat. În aceste condiţii, acest tip de organizare permite tuturor echipelor care doresc să se lanseze în fotbalul feminin, să o facă, urmînd ca peste doi ani, sita să cearnă şi să facem acea repartizare între echipele care fac performanţă şi echipele care joacă doar de plăcere. Din punct de vedere al competiţiei, sînt convins că lupta pentru titlu se va da, şi în acest an, între Olimpia Cluj şi FCM Tg. Mureş. Nu văd ca o altă echipă să aibă forţa şi valoarea să se implice în această luptă.
Rep: Ce se mai întîmplă la naţionala României ?
Mirel Albon: Echipa naţională va începe în septembrie preliminariile pentru Campionatul European din 2013 (turneul final urmînd să aibă loc în Suedia), fiind repartizată într-o grupă absolut imposibilă. Adversarii  fetelor noastre în aceste preliminarii sînt naţionalele Germaniei, Spaniei, Elveţiei, Kazahstanului şi Turciei. Sperăm ca jucătoarele noastre să se ridice la nivelul adversarelor pe care le vom întîlni şi să ne luptăm pentru un loc pe podium. Olimpia UTCN Cluj are permanent între 7 şi 9 jucătoare convocate la acţiunile echipei naţionale. Speranţele mele sînt legate de loturile naţionale de junioare, care în septembrie şi octombrie, vor începe o nouă campanie de calificare la turneul final şi atît la Under 19, cît şi la Under 17 eu sper să ajungem cel puţin în turul de elită, dacă nu chiar la turneul final. Ambele loturi sînt construite pe scheletul Olimpiei şi dacă junioarele noastre au făcut faţă în Champions League sînt convins că pot să facă faţă şi la nivelul competiţiilor europene de juniori. După cum vedeţi, jucătoarele de la Olimpia UTCN Cluj sînt implicate în perioada următoare în foarte multe meciuri internaţionale de cel mai înalt nivel. Ca un obiectiv personal, mi-ar face foarte mare plăcere ca oraşul nostru să-şi dorească să organizeze, iar Federaţia să aprobe, meciul cu Germania, fostă campioană mondială, programat la mijlocul lunii octombrie, şi să se dispute pe Cluj Arena.
Rep: Ce mai face Teodora Albon ? Ştiu că a stat o vreme departe de activitatea competiţională ca urmare a fericitului eveniment de a avea un copil.
Mirel Albon: Pe lîngă faptul că este o mamă fericită, Teodora şi-a reluat activitatea, iar FIFA şi UEFA apelează cu aceeaşi încredere la serviciile ei. Astfel, sătpămîna trecută, Teodora a oficiat la o grupă de UEFA Women Champions League, la Osijek, în Croaţia, în perioada 1-11 septembrie a fost delegată să arbitreze la turneul de calificare la Jocurile Olimpice, care va avea loc în China, iar în 21 septembrie va arbitra un derby din preliminariile Campionatului European, rspectiv Polonia – Rusia. În aceste condiţii, dacă la toate jocurile se va prezenta aşa cum a făcut-o pînă acum, avem speranţe să se regăsească pe lista arbitrelor dintre care se vor alege cele care vor oficia la Jocurile Olimpie de la Londra 2012 şi Campionatul Mondial feminin din Brazilia 2015.
Rep: Unde vedeţi fotbalul feminin românesc peste 5 ani ?
Mirel Albon: Poate voi fi considerat un visător, dar eu cred că peste 5 ani o să avem Liga 1 formată din 12 echipe, Liga a 2-a din 3 serii a cîte 10-12 echipe, campionate naţionale de junioare la cel puţin trei categorii de vîrstă (Under 17, Under 14 şi Under 12) şi campionate judeţene organizate de AJF-uri în aproape toate judeţele ţării. Dacă în acest moment avem aproximativ 500 de jucătoare legitimate, peste 5 ani eu estimez că vom avea peste 5000 de jucătoare. De asemenea, mi-aş dori ca peste 5 ani echipele naţionale să se lupte pentru calificarea la turneele finale ale Campionatelor Europene, Mondiale şi Jocurile Olimpice, iar campioana României să fie o prezenţă constantă în fazele superioare ale UEFA Women Champions League. Deşi pare o utopie ceea ce am spus mai sus, să ştiţi că avem fete talentate, care ar putea realiza acest deziderat. Trebuie doar să credem în acest lucru, să le creem cadru organizat pentru asemenea performanţe, să atragem mai mulţi specialişti spre fotbalul feminin (sau dacă nu-i putem atrage, să formăm noi dintre actualele jucătoare ale echipei naţionale).

Sursa: ziarulfaclia.ro

Reclame
Acest articol a fost publicat în CFF Olimpia Cluj și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s